STUDIU: CUM A AFECTAT PANDEMIA SPORTUL LA NIVEL MONDIAL

Pandemia de coronavirus a afectat puternic în 2020 sportul mondial, ducând la amânarea marilor evenimente sportive, inclusiv a Jocurilor Olimpice, dar şi la anularea mai multor competiţii.

De la alterarea pregătirii cotidiene a sportivilor de performanță, la schimbarea calendarelor competiționale și amânarea competiției supreme (Jocurile Olimpice) până la impactul socio-economic semnificativ asupra mediului sportiv în ansamblu, totul s-a derulat rapid și a reclamat din partea celor implicați multă flexibilitate și capacitate de adaptare. Fiecare sportiv sau individ, practicant activ de diverse activități fizice, fiecare organizație de profil sportiv, a fost nevoită să se redefinească într-o anumită măsura și să găsească modalități de a diminua pe cat posibil efectele negative ale pandemiei de COVID-19 și ale restricțiilor impuse împiedicării răspândirii acesteia.

Sportivii au fost nevoiţi să se antreneze câteva luni în izolare, în contextul măsurilor împotriva propagării Covid-19, iar la revenirea competiţiilor au concurat în faţa tribunelor goale. În fotbal, unele echipe au ales să pună în tribune machete cu imaginile suporterilor, iar la staţia de amplificare s-au folosit ca sunet de fundal înregistrări cu reacţiile fanilor de la meciurile la care au fost prezenţi.

Abia în ultimele luni ale anului au început să mai apară spectatori pe stadioane, dar şi atunci în număr limitat, cu măşti pe chipuri şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică. Sezoanele competiţionale s-au scurtat, dispărând mai multe turnee sau etape, iar pauza dintre sezoane s-a comprimat.

Faze finale ale competiţiilor din diverse sporturi s-au desfăşurat nu în câteva oraşe, cum ar fi fost în mod normal, ci în “bule” organizate în câte un oraş, în condiţii stricte pentru ca sportivii şi toţi ceilalţi implicaţi să fie în siguranţă.

În România, Liga 1 la fotbal a fost suspendat în martie din cauza pandemiei şi s-a reluat la 13 iunie, astfel că sezonul 2019/2020 s-a încheiat în 5 august. Sezonul s-a reluat cu două amânări: partidele Universitatea Craiova – FC Botoşani şi Dinamo – Chindia Târgovişte nu au avut loc conform programării iniţiale, după ce de la botoşăneni medicul echipei a fost testat pozitiv cu coronavirus, iar de la dinamovişti a fost găsit infectat magazinerul. Atât sezonul 2019/2020, pe final, cât şi sezonul 2020/2021, până acum, au fost afectate de numeroase cazuri de infectare la echipele din Liga I şi eşalonul secund. Câteva partide au fost amânate.

Din martie până în iunie competiţiile sportive din România au fost suspendate, de la 1 iunie acestea reluându-se progresiv şi în condiţii speciale, adică fără spectatori şi cu un protocol anti-covid respectat de participanţi.

Arena Naţională din Bucureşti ar fi trebuit să găzduiască în 2020 patru meciuri de la Campionatul European de fotbal, însă competiţia a fost amânată pentru anul 2021 din cauza pandemiei.

Efectele pandemiei de coronavirus asupra sportului mondial:

JOCURILE OLIMPICE ŞI JOCURILE PARALIMPICE

Jocurile Olimpice şi Jocurile Paralimpice ar fi trebuit să aibă loc la Tokyo în acest an, începând din data de 24 iulie. Ceremonia tradiţională de aprindere a flăcării olimpice a avut loc la 12 martie, la Olympia, fără public. Iniţial organizatorii au insistat asupra faptului că nu vor fi amânate competiţiile, însă în cele din urmă s-a anunţat amânarea pentru anul viitor.

ATLETISM

Campionatele Mondiale de atletism în sală, programate în perioada 13-15 martie, în China, au fost amânate pentru 2021. Au fost amânate şi Campionatele Mondiale de semimaraton, care ar fi trebuit să aibă loc în Polonia, la 29 martie.

BASCHET

Au fost suspendate în martie, din cauza pandemiei, competiţiile europene şi ligile interne din ţările de pe continent. Din iunie, turneele s-au reluat progresiv. La 11 martie, sezonul NBA a fost suspendat după ce Rudy Gobert (Utah Jazz) a fost testat pozitiv cu coronavirus. Sezonul s-a reluat la 30 iulie, în “bula” de la Walt Disney World, în Florida, şi s-a încheiat la 11 octombrie.

CICLISM

Turul Emiratelor Arabe Unite, care ar fi trebuit să se încheie la 29 februarie, a fost oprit după etapa a cincea, doi angajaţi fiind găsiţi infectaţi cu coronavirus. Au fost suspendate sau anulate mai multe curse. S-au suspendat şi evenimentele de calificare la Jocurile Olimpice. Turul Franţei, care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 27 iunie – 19 iulie, a fost amânat pentru intervalul 29 august – 20 septembrie.

PATINAJ ARTISTIC

Campionatul Mondial de patinaj artistic, care ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada 16-22 martie, a fost anulat, după ce iniţial s-a decis amânarea competiţiei.

Au fost amânate sau anulate mai multe competiţii interne şi internaţionale.

GIMNASTICĂ ARTISTICĂ

Mai multe cmopetiţii internaţionale, unele de calificare la Jocurile Olimpice, au fost fie amânate, fie anulate. În 13 martie, după ce s-au desfăşurat calificările, la Baku World Cup s-au anulat finalele. Concursurile de la Stuttgart, Birmingham şi Tokyo au fost amânate pentru 2021.

NATAŢIE

International Swimming League s-a desfăşurat în perioada 16 octombrie – 22 noiembrie, la Budapesta, condiţii stricte pentru evitarea contaminării cu Covid-19.

TENIS DE MASĂ

Campionatul Mondial de tenis de masă, care ar fi trebuit să aibă loc în martie, în Coreea de Sud, a fost amânat pentru perioada 27 septembrie – 4 octombrie.

Au mai fost amânate sau anulate şapte turnee din cadrul ITTF World Tour, precum şi patru evenimente de calificare la JO.

TENIS

Printre primele competiţii importante anulate s-a numărat turneul de la Indian Wells, care trebuia să se desfăşoare în martie. Toate competiţiile au fost suspendate în martie până în august. Primul turneu oficial de după pauza cauzată de pandemie a fost cel de la Palermo, urmat, în 10 august, de turneul de la Praga, câştigat de Simona Halep.

FORMULA 1

Campionatul Mondial de Formula 1 ar fi trebuit să înceapă în martie, dar a fost amânat din cauza pandmeiei, astfle că prima cursă a avut loc în data de 5 iulie, în Austria. Au fost anulate 13 curse, iar altele au fost introduse în calendar, astfel că sezonul a avut 17 etape

FOTBAL

În Europa, meciuri din cupele europene s-au disputat în februarie şi în martie fără public. Competiţiile au fost apoi suspendate, iar în iunie UEFA a anunţat că Liga Campionilor se reia în Portugalia şi Liga Europa în Germania, în august, cu meciuri într-o singură manşă. Au fost suspendate o perioadă şi campionatele interne, iar la reluare meciurile s-au disputat fără public. Primul campionat major care s-a reluat a fost cel al Germaniei, la 16 mai. În ultimele luni ale anului au început să apară spectatori pe stadioane, de exemplu în Anglia, însă în număr limitat şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.

Acum, odată cu relaxarea măsurilor, sportul se redresează ușor și caută să privească spre viitor. Orice reconstrucție însă, trebuie sa plece în primul rând de la o înțelegere corectă și amplă a efectelor pe care perioada dificilă tranzitată le-a produs activității fizice în general și sportului de performanță în mod special.

Lasă un comentariu

    Fă parte din echipa noastră și contribuie activ la schimbarea în bine a societății!