STUDIU: RISCUL INFECTĂRII CU SARS-COV-2 ÎN SĂLILE DE FITNESS ESTE MINIM

Impactul pandemiei COVID-19 asupra sălilor de fitness din Romania a fost unul extrem de mare. Deși sălile de fitness au putut să funcționeze, adaptandu-se la noile restricții și masuri de siguranță, majoritatea funcționează la o capacitate intre 25% și 50%.

Înainte de pandemie, România înregistra o valoare de 350.000 de abonați la centre sportive și o valoare a pieţei de fitness de numai 260 de milioane de euro, de 20 de ori mai mică decât cea mai mare valoare din Europa, înregistrată în Germania, aflandu-se pe ultimul loc în top-ul piețelor de fitness din Europa.

Este clar că Romania nu pune pe prim plan stilul de viață sănătos și mișcarea în centrele sportive, iar mai ales acum, în perioada de pandemie, numărul abonaților a scăzut cu un procent de 50%. Această scădere s-a datorat fricii de a contacta virusul dar și comodității de a sta acasă, considerand faptul că majoritatea firmelor s-au orientat către ideea de „work from home”.

În contextul pandemiei, populația României încă este reticentă și evită frecventarea sălilor de fitness, deși toate acestea au fost obligate să ia măsuri de siguranță, pentru a împiedica răspândirea virusului.

Cele mai mari schimbări în modul de operare a sălilor de fitness sunt legate de administrarea spațiului. A fost impusă distanța de 7 metri pătrați intre clienți, ceea ce a însemnat folosirea aparatelor de fitness la jumătate din capacitatea lor.Pe langa distantare, au fost impuse si alte reguli:

  • Accesul în sălile de fitness se face pe bază de programare
  • Numărul maxim de clienți se stabilește în funcție de spațiul sălii
  • Distanță mai mare între echipamentele și zonele de antrenament
  • Reducerea capacității studiourilor de clase de Group Fitness
  • Delimitarea spațiului în studiourile de aerobic
  • Amplasarea de dozatoare cu gel dezinfectant și prosoape de hârtie în locuri ușor accesibile
  • Gunoi dedicat materialelor utilizate de staff-ul sălii la curățarea echipamentelor
  • Este interzisă folosirea dușurilor și a aerului condiționat care nu a fost curățat
  • Aparatele de fitness vor fi folosite ”unul da, unul nu”, pentru a putea păstra distanțarea

Sălile de fitness din România s-au conformat noilor reguli, au implementat fiecare măsură de siguranță și, cu toate acestea, numărul de clienți a continuat să scadă, din cauza faptului că oamenilor le este încă frică de contaminarea cu virusul.

Riscul infectării cu sars-cov-2 în
sălile de fitness este minim

Răspunsul ni l-au oferit norvegienii, după un studiu de amploare, pe care l-au realizat experții Universității din Oslo.

Concluzia cercetătorilor e următoarea: „Mersul la sală, în condiţiile respectării normelor sanitare şi a celor de distanţare fizică, nu creşte riscul răspândirii COVID-19“. Pentru elaborarea studiului au fost monitorizați aproximativ 1.900 de persoane care au practicat sport în pandemie.

Studiul a fost realizat de o echipă de oameni de ştiinţă, în frunte cu profesorul Michael Bretthauer. „Datele pe care le-am obţinut au arătat că nicio creştere în transmiterea coronavirusului nu poate fi atribuită sălilor de fitness şi redeschiderii lor“, a declarat Bretthauer pentru site-ul healthclubmanagement.co.uk.

Studiul, o premieră realizată în Europa, a implicat 3.764 de oameni, cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, fără comorbidităţi relevante pentru COVID-19. Cei peste 3.700 de oameni au fost împărţiţi în două tabere: aproape jumătate dintre ei (1.896) au avut acces la sala de fitness, în perioada stării de urgenţă în Norvegia, când ţara se afla în carantină totală, în timp ce a doua jumătate (1.868), ţinuţi sub supraveghere, n-au mers la sală.

Studiul a început de la 22 mai, iar cei monitorizaţi de cercetătorii norvegieni au putut folosi atât zona de gym, cât şi clasele de group-training, precum spinning şi yoga.

Cei care au vizitat cluburile de fitness în cadrul studiului au fost obligaţi să respecte normele implementate de Ministerul Sănătăţii Publice, pentru prevenirea răspândirii virusului.

Aceste norme au inclus:

  • Distanţare fizică (un metru între cei aflaţi în zona de gym şi doi metri între participanţi la clasele de aerobic).
  • Folosirea soluţiilor dezinfectante pentru mâini, pentru aparate şi pentru suprafeţele din cadrul cluburilor.
  • Monitorizarea numărului de oameni care se aflau, simultan, în săli, astfel încât aglomeraţia să fie evitată, iar normele distanţării fizice să fie respectate, în permanenţă.
  • În cadrul studiului, vestiarele au putut fi folosite de oameni, însă zona duşurilor a rămas închisă. De asemenea, sauna a fost scoasă din funcţiune.

Dintre cei peste 3.000 de oameni testaţi în cadrul studiului, doar unul a avut rezultat pozitiv COVID-19. Şi, într-adevăr, acest individ a provenit din grupul celor care au mers la sală.

Totuşi, în urma cercetărilor, s-a stabilit că cel care a avut un test pozitiv nu vizitase sala, înainte de a se îmbolnăvi, luând virusul de la locul de muncă. În cele trei săptămâni, cât a durat studiul, nimeni, nici din grupul celor care au mers la sală, şi nici din grupul care a evitat gym-ul, n-a avut nevoie de internare la spital din cauza COVID-19.

Studiul nu i-a vizat doar pe membrii unor săli de fitness, ci şi pe angajaţii acestor cluburi. Dintre cei 91 de oameni care au fost monitorizaţi de cercetătorii norvegieni, 81 au şi fost testaţi pentru coronavirus şi nici unul dintre ei n-a avut rezultat pozitiv.

În concluzia prezentată de Universitatea din Oslo se menționează: „Nu s-a constatat nicio creştere în transmiterea virusului, după deschiderea sălilor de fitness, cât timp au fost implementate normele sanitare şi cele de distanţare fizică. Aceste norme, care presupun să fie o distanţă de 1-2 metri între oamenii aflaţi în sală, s-au dovedit a fi eficiente pentru combaterea transmiterii virusului. Sunt nişte măsuri care nu costă mare lucru, pot fi aplicate cu uşurinţă şi nu necesită alocarea unor resurse importante. Aşadar, dacă igiena şi distanţarea fizică există, redeschiderea cluburilor de fitness şi a centrelor de antrenament nu va duce la o creştere a numărului de bolnavi de COVID-19“.

“Judecând după datele statistice ale acestui studiu, ne putem da seama cu ușurință că frecventarea sălilor de fitness în perioada de pandemie nu are niciun risc de infectare, atât timp cât se respectă măsurile de siguranță. Sălile de fitness din Romania sunt responsabile cu implementarea măsurilor de siguranță, iar clienții sunt responsabili cu respectarea acestora. De ce să nu frecventam sălile de fitness, mai ales în condițiile în care sportul întărește imunitatea, principala noastră arma în lupta cu COVID-19?”, a declarat Iulian Dinu, Președintele Asociației Internaționale de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness.

„Pe această cale doresc să fac un apel la populația României, să înceapă să frecventeze sălile de fitness fară griji de infectare, pentru că sunt ferm convins că fiecare sală de fitness a luat și va lua în continuare toate măsurile de precauție pentru a preveni răspândirea virusului. Trebuie să ținem cont cu toții de faptul că sportul înseamnă sănătate, iar în aceasta perioada în care virusul are un impact mai mic, cu cât imunitatea este mai mare, trebuie să punem în prim plan sănătatea și mișcarea!” încheie Iulian Dinu.

slot gacor
v2ray account