STUDIU: OBEZITATEA IN ROMANIA – IN CRESTERE IN RANDUL COPIILOR!

Obezitatea este o boală cronică, fiind considerată epidemie globală de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În România, conform Studiului Naţional privind Prevalenta Diabetului, a Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii , Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani sufera de obezitate. Dintre aceştia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II şi 2,7% suferă de obezitate morbidă. În ceea ce priveşte supraponderea, 34,6 % sunt afectaţi.

Cu alte cuvinte, 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea.

Riscul de a dezvolta diabet este de 42% pentru femeile cu IMC mai mare de 35 comparativ cu cele cu un IMC mai mic de 22. Şi bărbaţii cu un IMC mai mare de 35 au un risc relativ de a dezvolta diabet de 42%, comparativ cu cei cu valori ale IMC mai mic de 23.

De fapt, se crede că obezitatea reprezintă 80 – 85 % din riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 iar unele cercetări recente susţin chiar faptul că persoanele care suferă de obezitate au de până la 80 de ori mai multe şanse să apară diabetul zaharat decât cele cu IMCmai mic de 22.

Obezitatea in randul copiilor

Potrivit unor studii internaționale, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, numărul copiilor diagnosticați cu obezitate ajungând la aproximativ 124 de milioane.

“Pentru România, absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să rămână un ucigaș tăcut. Singurul studiu oficial conține date din anul 2015 și arată că la toate grupele de vârstă studiate – 7, 8 și 9 ani -, ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%”, se arată într-un comunicat remis de 360medical.ro.

Astfel, 1 din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate. Federația Mondială a Obezității estimează că, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 și 19 ani vor suferi de obezitate în România.

Potrivit comunicatului, obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatohepatita (boala ficatului gras), care erau considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, în momentul de față, la copii cu obezitate.

Specialiștii avertizează că adolescenții și copiii obezi prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism, de la cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecțiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum și limitări funcționale. Evaluarea și monitorizarea acestor comorbidități este parte a planului de tratament.

“ La nivel mondial există o epidemie de obezitate și diabet. Este îngrijorător că și la nivelul tării noastre peste 40% din populația adultă prezintă suprapondere și obezitate, însă și mai îngrijorător este faptul că regăsim aceleași cifre în populația copiilor. Prezența obezității reprezintă un risc important pentru dezvoltarea ulterioară a bolilor metabolice și cardiovasculare, iar alimentația echilibrată începută cât mai curând este garantul unei stări de sănătate cât mai bune.

Lipsa de informare medicală, incluzând partea de alimentație și nutriție în rândul părinților și bunicilor, face ca obiceiuri vechi de a crește copilul “gras și frumos” să predomine și în zilele noastre. Este important ca, atât la nivel national, cât și la nivel local să fie întreprinse măsuri de informare atât a părinților, cât și a copiilor referitor la cum, cât și când ar trebui să se alimenteze. “ a declarat Daniela Stegaru – Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu, membru de onoare al AIPNSF.

Principalii responsabili pentru creşterea ratei obezităţii infantile sunt dieta nesănătoasă, cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, în combinaţie cu activitatea fizică redusă, potrivit specialiștilor.

Aceste tendințe îngrijorătoare reflectă atât lipsa de educație nutrițională a părinților și copiilor, gradul ridicat de urbanizare și digitalizare, precum și marketingul agresiv la anumite produse alimentare și băuturi nesănătoase.

Un alt factor care contribuie la această problemă este credința populară că un copil gras este un copil sănătos, ceea ce încurajează unele familii să își hrănească excesiv copiii.

Prevenirea obezitatii

Cea mai bună metodă pentru a combate obezitatea este prevenţia , atât în rândul adulţilor cât şi în rândul copiilor, în condiţiile în care o publicaţie recentă a Federaţiei Mondiale a Obezităţii estimează un număr de aproape 500.000 copii de 5-19 ani care vor suferi de obezitate.

Cauza principală a obezităţii este un dezechilibru între caloriile consumate şi caloriile arse. La aceasta se adaugî stilul de viaţă dezechilibrat şi sedentar. De aceea, educarea populaţiei în legătură cu stilul de viaţă sănătos şi cu riscurile obezităţii este o preocupare continuă a medicilor. Ea se face atât în cabinet cât şi prin campanii de conştientizare.

De multe ori, lucruri aparent simple pot face diferenţa în stilul de viaţă. Pacienţii trebuie să înveţe câte sunt nevoie energetice ale organismului lor, ce înseamnă un stil de viaţă sănătos, cum arata farfuria ideală, importanta somnului.

Câteva sfaturi pentru schimbarea stilului de viaţă, oferite de Daniela Stegaru:

  • folosiţi scările în locul liftului
  • mâncaţi legume la fiecare masă
  • culcaţi-vă cu o oră mai devreme
  • beţi 8 pahare de apă zilnic
  • reduceţi timpul vostru şi al copiilor în faţa ecranelor
  • luaţi măcar o masă pe zi împreună cu familia si mâncaţi mâncare gătită, nu semipreparate
  • cumpăraţi legume şi fructe de sezon si renunţaţi la alimentele super procesate
  • reduceţi cantitatea de zahăr din alimentaţie
  • Aşa cum se spune la televizor, faceţi măcar 30 minute de mişcare în fiecare zi.

La fel ca în cazul oricărei afecțiuni medicale, prevenirea obezităţii este mult mai uşoară decât tratarea sa. Alegerea alimentelor sănătoase este esențială în etapele de sugar și copil mici, deoarece formarea preferințelor culinare are loc timpuriu.

Pe lângă dieta echilibrată, specialiștii recomandă odihnă suficientă, limitarea timpului petrecut în fața ecranelor și practicarea regulată a activităților fizice (minim o oră zilnic).

Diagnosticul de obezitate este pus de către medic, în urma anamnezei și a unui examen fizic complet.