Șapte obiceiuri nesănătoase legate de alimentație

Mulți dintre noi se vor regăsi în descrierea ce urmează, pentru că timpul redus pe care îl avem la dispoziție ne forțează să adoptăm câteva obiceiuri nesănătoase legate de modul în care mâncam:

  • masa de dimineața nu mai există
  • prânzul este luat în fugă sau în grabă, urmând apoi consumarea unor sucuri carbogazoase, dulciuri sau cafea
  • masa de seară este fie programata foarte tărziu, fie nu mai există.

Mai departe, vom detalia cele șapte obiceiuri ale omului modern, când vine vorba de mâncare.

1. junk food

Alimentele care conțin puține fibre și mult zahar, sare și grăsimi parțial hidrogenate crează de obicei, o oarecare dependentă; gustul ne place atât de mult, încât avem tendința de a le consuma iar și iar. Dacă am mânca de 5-6 ori pe zi fructe proaspete, legume, cereale, rezultatul vă fi acela de reducere a caloriilor și depozitarea unei cantități mai mici de grăsime. Consumul acestor alimente cunoscute și cu denumirea de ”junk food” este principala cauză de obezitate în Statele Unite ale Americii.

2. îNFOMETAREA

Înainte și după consumarea alimentelor nesănătoase, tendința este de a nu mai mânca deloc. Renunțam la micul dejun, iar corpul pur și simplu ”flămânzește” timp de 12-18 ore; urmarea va fi, desigur, consumarea aproape automată a altor alimente la fel de nesănătoase sau a unei mese foarte bogate.

3. cALORIILE

Cei mai mulți dintre noi nu acordăm prea multă atenție alimentelor pe care le consumăm; nu știm cate calorii sau grăsimi dăunătoare consumăm zilnic, lucru valabil mai ales în cazul celor care mănâncă des la restaurant. Aceste calorii în plus se transformă în grăsime.      

4. Zahărul, faina albă, cafeina și carbohidrații simpli.

Zahărul ridică nivelul de glucoză din sânge, forțând corpul să producă insulină și schimbând astfel ritmul metabolismului. Cei care mănâncă alimente în compoziția cărora intra faina albă și zahar, produse care de altfel nu conțin calorii ”bune” pentu corp, vor acumula mai multă gasime care apoi va fi foarte greu de eliminat.  

Și cofeina ridică nivelul de insulină, încetinind procesul de ardere a grăsimilor care începe dimineața și continuă pe tot parcursul zilei. Consumul alimentelor cu carbohidrați simpli, seara, favorizează depunerea grăsimilor și fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge. Daca mâncați seara alimente bogate în fibre, zaharul din sânge vă fi menținut la un nivel constant, normal, permițând corpului să intre în starea de repaus bine-meritată.     

5. mICUL DEJUN.

Probabil credeți că stomacul este cel care vă ”spune” când ați mâncat destul. Greșit! Creierul face acest lucru, cam la 20 de minute de când ați început să mâncați. Când mâncați cu calm, fară grabă, cantitatea de alimente consumată va fi semnificativ mai mică.

6. lIPSA DE EXERCIȚIU FIZIC

De obicei, cu cât dorință de a ieși la o plimbare este mai mică, cu atât mai mult plimbarea respectivă vă va face bine. Mișcarea și exercițiile fizice cresc ritmul metabolismului și ajută la arderea mai multor grăsimi.

7. Consumul unei cantități insuficiente de apa.

Apa este de o importantă crucială pentru funcționarea corectă a celulelor creierului și fiecărui organ din corp, inclusiv pentru piele. Pentru a procesa cantitatea de grăsime acumulata în mod normal, corpul are nevoie de cel puțin opt pahare cu apă pe zi. Apa nu numai că satisface setea, dar reduce senzația de foame și curăță corpul de toxine. Lichidele de genul băuturilor carbogazoase și cafeaua au efectul exact opus: ele golesc organismul de apa.

Chiar dacă ne grăbim să dăm vina pe metabolismul leneș pentru diferite probleme legate de surplusul în greutate, cel mai probabil acest lucru se datorează și faptului că nu înțelegem exact cum funcționează procesele metabolice în organism.” Sustine Daniela Stegaru – Doctor Nutritionist, specialist in Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu, membru de onoare al AIPNSF.

Pentru început, este important să iei în considerare că metabolismul eficient nu reprezintă doar o metodă sigură și eficientă pentru a scăpa de surplusul de kilograme. Metabolismul însumează suma proceselor prin care organismul procesează nutrienții pe care îi primește din hrană sau din suplimente alimentare, pentru a-i transforma în energie. Astfel, metabolismul care funcționează corect nu te ajută doar să îți menții greutatea, ci contribuie și la starea generală de sănătate.

Cât de rapid sau de lent este metabolismul unei persoane depinde de mulți factori, inclusiv de calitatea produselor alimentare pe care le consumi, de factorii genetici, masa musculară, hidratare, echilibru hormonal sau chiar și de calitatea somnului. În privința factorilor pe care îi poți controla, contează foarte mult să renunți la obiceiurile nesănătoase. Acest lucru nu va contribui doar la stimularea metabolismului, ci și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.” Incheie Daniela Stegaru